Home  >>  Lokaler & mat  >>  Hur ser framtidens kök ut?

Hur ser framtidens kök ut?

Publicerat november 16 2014 av / Kategori: Lokaler & mat,Mat / Inga kommentarer

Tekniken fortsätter att utvecklas i lavinartad takt. Numera pratar man om automation, lägre elförbrukning genom energieffektivisering och en total digitalisering av hushållet. Om några år kommer mycket av den mat vi lagar kanske inte ens tillagas av oss själv utan av robotar. Det är kanske svårt att föreställa sig inom de närmsta  tio åren, men den som lever får se.

Minimalism och kompakthet

Ibland kan man undra om framtiden inte redan är här. Numera går det att hitta interaktiva köksbord, där det går att både äta och laga mat på. Samtidigt går det att på kompakt sätt kyla vin och kompostera avfall med automatik. Tankarna går mot det minimalistiska eftersom vi kanske går mot en högre befolkningsdensitet. På en av de senaste köksmässorna i Milano visades en futuristisk ”rymdskepps-kristallkula”upp där ett helt kök rymdes. Allt från mikro, vinkyl, espressomaskin till spis, rostfritt stål och LED-skärm får numera plats i den vackraste och minimalistiska designen.

Trots allt blir vi fler människor för varje år som går – både i Europa och Asien – varför utvecklingen går mot kompakta lösningar för det lilla hushållet. Samtidigt är det många som är ensamstående, i synnerhet med tanke på att många av de lediga lägenheterna i Karlskrona, Malmö, Stockholm och Göteborg fortsätter att befolkas med många ”singlar”.

Framtiden blir innovativare även i matväg

I takt med att köksutvecklingen blir allt innovativare kommer också framtidens mat utvecklas. Förhopningsvis går vi i en hälsosammare riktning med tanke på att trenden idag går mot en hög medvetenhetsgrad när det gäller det vi sätter i oss. Det är ytterst troligt att tekniken kommer hjälpa till kvantifiera och mäta vad vi äter i en högre utsträckning. Redan nu finns en uppsjö av appar på mobilen där vi löpande kan mäta kalori- och proteinintag samt hur många kolhydrater vi proppar i oss. Än så länge är forskningen inte helt på det klara hur våra matvanor påverkar cellerna i vår kropp. Den största faran heter förstås fortfarande cancer, men på det hela taget har vår livslängd fortsatt att öka. Det är åtminstone ett tecken på att teknikutvecklingen är till stor gagn för vår hälsa och kostvanor.

Kommentarsfältet är stängt.